برنج

محصول تازه شالیزارهای گیلان به بازار آمد

۳۱ / ۰۵ / ۹۶
۱۶:۵۸

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان از به بازار آمدن برنج محصول تازه شالیزارهای استان خبر داد.
حبیب جهانساز در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: امسال به دلیل شرایط مساعد آب و هوایی و کیفیت خوب مراحل کاشت، داشت و برداشت، بیش از ۱۵ درصد افزایش محصول و استحصال ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تن برنج با کیفیت عالی از شالیزارهای استان پیش بینی می شود.
وی افزود: امسال در بخش های زیادی از شالیزارهای استان گیلان، به جای سموم شیمیایی از مبارزه بیولوژیک استفاده شد که با شرایط مساعد آب و هوایی، نسل های سوم و چهارم کرم ساقه خوار فرصت رشد نیافت.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان ادامه داد: تاکنون محصول ۸۳ درصد شالیزارهای استان معادل ۱۹۷ هزار هکتار برداشت شده که از این میزان، ۱۴۵ هزار هکتار به صورت ماشینی و بقیه به صورت دستی بوده است.
به گفته جهانساز ، سه هزار دستگاه کمباین دروگر و بیش از ۸۰۰ دستگاه ماشین بسته بندی کاه و کلش در حال خدمت رسانی به شالیکاران استان است.
وی یادآور شد: خوشبختانه با اقبال عمومی مصرف کنندگان به برنج سالم و با کیفیت داخلی طی چند سال اخیر، همه تولیدات سالانه به بازار مصرف عرضه می شود و بر خلاف سال های گذشته، هیچ برنجی در انبارهای کشاورزان و کارخانه داران باقی نمی ماند.
به گفته معاون سازمان جهاد کشاورزی گیلان، در حال حاضر انواع برنج خارجی از کیلویی سه تا هفت هزار تومان و انواع برنج داخلی از کیلویی ۹ تا ۱۳ هزار تومان در بازار عرضه می شود و در واقع مصرف کننده قیمت کیفیت برنج را پرداخت می کند.
استان گیلان ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد. بیش از ۳۱۷ هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج ، ابتدا در فصل زمستان ۲ نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه نیز به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان است.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود.
بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.