سعید لیلاز مهرآبادی استاد گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی که قائممقامی ایران خودرو دیزل و پیشتر از آن مدیر عاملی سبلان خودرو را نیز در اختیار داشت, اخیرا گفته است که قرارداد با چین خوب است، چون چینیها همسایه ما نیستند.
وی در گفتگو با جماران برای این تحلیل خود، از سوابق تاریخی که رشته تحصیلی اش می باشد و یا انالیز اقتصادی که محل درامدش است، استفاده نکرد، بلکه با استفاده از وضعیت جغرافیایی دو کشور ایران و چین گفت: «یکی از مزایای بستن قرارداد با چین در این است که آن کشور همسایه ایران نیست، پس اصلا امکان اینکه بتواند ما را تحت سلطه سیاسی خود درآورد، وجود ندارد.»
در اینجا قصد تایید یا نقد طرح یک قرارداد را نداریم اما لازم است که در تایید یا رد هر موضوعی استدلالی منطقی اورده شود در حالی که گمان می رود دلمشغولی های اقتصادی این استاد تاریخ موجب شده ایشان از یاد ببرند که مثلا انگلستان از کشور هندوستان و جزایر فالکند در آرژانتین هزاران کیلومتر فاصله دارد اما این فاصله جغرافیایی نتوانسته مانعی بر استعمار هندوستان و جزایر فالکند یا مالویناس توسط انگلیسی ها شود.
اقداماتی که فرانسه در کشورهای تحت مستعمرهاش به ویژه در قاره آفریقا انجام داده، نیز انگار برای جناب لیلاز نگران کننده نبوده و ایشان یادشان رفته که ۳۵ درصد آفریقا نزدیک به سیصد سال تحت استعمار فرانسه قرار داشته است.
در آن سال ها کشورهایی مانند سنگال، ساحل عاج و بنین به مرکز تجارت برده توسط فرانسه تبدیل شده و تمام منابع این مناطق از سوی این کشور به تاراج رفته و هیچکدام از این کشورها نیز همسایه فرانسه نبوده اند. بنابراین همجواری کشورها دلیلی بر استعمار یکی بر دیگری نیست و دور بودن دو کشور از یکدیگر نیز نافی آن نمی باشد.
بر این اساس بهتر است برای اثبات نظراتمان از استدلال های بهتر و قابل قبول تری استفاده کنیم چرا که دفاع بد می تواند از حمله خطرناک تر باشد .